Skip to main content

Kensington, London

This garden was designed for a private client on behalf of St James Homes following completion of their development and of the showhome Wycombe House. The house backs onto Holland Park and is situated off a newly created London square.

The garden design makes use of a large but difficult L-shaped plot with rasied and sunken terraces and features flights of sawn Yorkstone steps. A sunny formal lawn and lounge terrace area has been created over a swimming roof with specimen trees and bespoke trellising to conceal plant machinery areas.

A stylish lounge basement terrace with bronze smoked mirrors and sculpture provides evening outdoor space off the kitchen and dining room. The main area of garden is formally arranged with clipped yew, spherical Lonicera trees and steel sculpture axillery set into the hedge at one end. The other side of the garden features a Ben Barrell concrete resin bench leading to a stepping stones over a reflective water canal.

A rock bank and slate water cascade was created around a problem area where the roots of a protected tree prevented the removal of a large mound of earth to the North east corner of the plot.

The Square

View of the showhouse frontage and square

Masterplan

Initial concept plan showing garden zones

Basement and side terraces

Side lawn and terrace over the pool room

Formal lawn

Ben barrell sculpture bench one end of the formal lawn with yew hedges

Lounge terrace

Luxurious lounge terrace with smoked mirrors and sculpture

Screen planting

Evergreen oaks and Photinias screening the lounge terraces

Formal lawn

Formal topiary lawn and view of welsh slate water cascade